Het overtreden van regels

Jos Hhandje schuddeneijmans, burgemeester van Weert, heeft eerder dit jaar meegeholpen om een Syrische familie te laten onderduiken. Door de Syrische familie te helpen onderduiken, heeft Heijmans de regels overtreden.

We hebben bovenstaande bericht allemaal gelezen en gehoord. De een had respect voor het standpunt van de burgemeester, die een Syrische familie niet uit elkaar wilde halen, de ander sprak er schande van, een burgemeester die zich niet aan de regels houdt.

En we kennen allemaal het programma “Blik op de weg”. Een politieagent houdt een motorrijder staande, die te hard heeft gereden, over een doorgetrokken streep heeft gereden, aan bumperkleven heeft gedaan en geen richting heeft aangegeven. Hij krijgt een boete voor te hard rijden en misschien bumperkleven, maar de andere overtredingen worden gedoogd. Een tweeslachtigheid in handhaving van regelgeving.

Zoals je ziet, overal kun je voorbeelden vinden van regels, toepassingen en handhaven, of juist niet. We gaan er niet altijd strikt mee om. Vaak worden de regels “soepel” toegepast. Of dit juist is, laat ik in het midden, maar de praktijk is, dat het gebeurt.

Zo ook bij onze tennisvereniging. We kennen allemaal de regelgeving dat je moet afhangen, als je wilt spelen. Je moet de baan reserveren met je pasje. We weten het, maar als je ziet dat er lege banen zijn en je bent met tweeën en je moet nog even wachten op de andere twee spelers, waarom zou je dan niet even op een van de vrije banen gaan inspelen. Het is maar voor 5 minuten. Daarna hang je af. Correct..nee, begrijpelijk..ja.

Dat je die spelers wijst op het feit dat ze niet correct handelen…ja, dat met veel bombarie kenbaar maken…nee. Normen en waarden, omgangsvormen en fatsoen zijn ook issues.

De burgemeester en de politieagent overtraden de regels, omdat zij dachten goede argumenten te hebben. Luister ook naar die speler die een argument denkt te hebben. Belemmert hij anderen om te spelen, dan is hij principieel fout bezig, belemmert hij niemand of hoeft er nog niemand op die baan te zijn, laten we dan ook niet te star zijn in onze regelgeving.

Namens het bestuur,

Jos Bukkems

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.